Wednesday, October 27, 2010

Crtezi

Kako se crta

Olovka je drvenasta alatka koja sadrži pigment, koji može biti boja, pastel, grafit ili ugljen. Najčešće se crta grafitnom olovkom. Olovke sa oznakom H su tvrde, što veći broj sve tvrđe. Olovke B su meke, 9B je najmekša, raspada se poput ugljena. HB je srednja tvrdoća, dobra je za izvlačenje kontura ili za pisanje. Meke (B) grafitne olovke imaju manje gline u sebi. Tvrde olovke imaju više gline. Preporučujem vam kombinaciju olovaka: B, 3B, 7B, HB i 2H. Tvrđe olovke od 2H mogu oštetiti papirnu podlogu. Pribavite i jednu do dve patent olovke sa različitom debljinom mine. One su standardno tanke olovke, tokom rada ne postaju sve tanje kao što je slučaj kod drvene olovke.

Papir za akvarel se koristi bez kiselosti, dvestapedeset do trista gramski. Često se crtež radi skice radi, ne toliko da bi bio konačno završen crtež. Kvalitet hartije se ocenjuje spram ujednačenosti strukture. Ako se ponegde raspada pod olovkom, bolje je da taj papir koristite za akvarel. Tonovi crteža se lakše postižu kad papir ima malu hrapavost nego kad je potpuno gladak. Za linijaste crteže bolji je glanc papir.

Gumica za brisanje crteža treba da bude ranih oblika. Kockasta za veće površine, pljosnata za linije. Možete koristiti gumicu na olovci koja vam može biti pogodna za male detalje. Nožem možete oblikovati veće gumice spram potrebe konkretnog crteža.

  • Ne dodirujte papir za crtenje previše jer čovekova koža ima malo ulja na sebi kojeg obično nismo svesni. Masnoće zapuše pore na papiru i ne dozvoljavaju da se grafit otisne.
  • Ako je crtež u boji napravite po malo polutonova, ne prelazite odmah na drugu boju.
  • Beonjače kod očiju i zubi nisu potpuno beli, imaju mali sivi ton. U oku se često vidi refleks svetlosnog izvora.
  • Kad slikate idite odozgo na dole, da ne oslanjate dlanove na crtnani deo slike.
  • Portret se uglavnom sastoji od polutonova, manje od linija, kao što se i kosa uglavnom crta u prelazima, ne linijama. To zavisi od vašeg stila slikanja.
  • Za tamne partije ako želite da nemaju refleks, koristite olovku 3B.
  • Sprejiranje crteža fikstivom smanjiće sjaj i zaštitiće crtež od neželjenog razmazivanja.
  • Tajna crtanja je u strpljenju.
  • Crni nikad nije potpuno, kao što ni belo nije bez detalja.

No comments:

Post a Comment